Hoe worden spiegels gemaakt?
Een spiegel is een voorwerp dat licht weerkaatst. Hierdoor kun je jezelf ook zien in een spiegel. De oppervlakte van een spiegel moet altijd glad zijn. Je hebt verschillende vormen van de oppervlakten van een spiegel, namelijk een vlakke spiegel, een holle spiegel, een bolle spiegel en een lachspiegel. Laatstgenoemde is zo’n grappige spiegel waarin je compleet vervormd.
Spiegels bestaan vaak uit een glazen plaat met een dun laagje reflecterend materiaal. Hierop zijn meestal laklaagjes aangebracht ter bescherming. In Nederland worden spiegels voornamelijk gemaakt in kleine bedrijven. Spiegels zijn er zowel met als zonder lijst, de lijst dient vooral ter versiering. Spiegels zonder lijst hebben vaak een strakkere uitstraling. Spiegels zonder lijst kun je natuurlijk ook altijd nog zelf inlijsten.
Geschiedenis van de spiegel
De eerste spiegel is waarschijnlijk een wateroppervlak geweest. In helder water kun je jezelf namelijk ook zien door de weerkaatsing van het licht. In de oudheid werden spiegels van metaal gemaakt, zoals brons, koper of zilver. Dit werd dan platgeslagen en gepolijst. In de bijbel worden spiegels ook al genoemd. Nog een grappig feitje is dat Narcissus, uit de Griekse mythologie, verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld.
Wat kun je allemaal met spiegels?
Naast dat je jezelf kunt bekijken in een spiegel, dient een spiegel ook als bijvoorbeeld achteruitkijkspiegel in een auto. Ook kun je om een hoek kijken met een periscoop, of kun je dieren bekijken met een wildspiegel. Een vergrootglas dient ook als een soort spiegel, omdat je door het glas iets veel beter kan zien. Spiegels zijn veelzijdig en we kunnen tegenwoordig echt niet meer zonder. Je bent er vast en zeker erg aan gewend om jezelf elke dag even te bekijken in een spiegel. Moet je eens voorstellen hoe het is als er helemaal geen spiegels meer zouden zijn. Dat zou het leven toch wel wat lastiger maken!