Automatische Externe Defibrillator

Als je een cursus BHV volgt bij G4S leer je ook hoe een AED gebruikt kan worden. Je vindt op steeds meer plaatsen in Nederland defibrillatoren. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED kan gebruikt worden in de eerste minuten nadat iemand een hartstilstand gehad heeft. In het geval van een hartstilstand is het ritme van het hart vaak verstoord en door het geven van een elektrische schok met behulp van een AED wordt het ritme weer teruggebracht tot normaal.
Gebruik AED
De AED is niet moeilijk om te gebruiken: er zitten twee knoppen op, eentje om het apparaat aan te zetten en eentje om de schok toe te dienen. De apparaten zijn voorzien van een gesproken handleiding, waarbij verteld wordt wat je dient te doen. Er zijn apparaten die automatisch een elektrische schok kunnen geven, maar ook apparaten waarbij je dit zelf dient te doen. Een AED bestaat uit het apparaat dat de schok geeft en een tweetal elektroden die je op de borst van het persoon plakt dat de hartstilstand gehad heeft. Het apparaat leest de status van het hart af en zal advies geven wat te doen. Als er sprake is van een stoornis in het hartritme, zal het apparaat adviseren een elektrische schok toe te dienen. Door deze schok komt het hart weer in een normaal ritme.
Wie mag een AED bedienen?
In principe mag iedereen in Nederland een AED bedienen, maar het is wel handig als je al weet hoe dergelijk apparaat werkt. Tijdens de AED cursus BHV van G4S leer je hoe je een AED bedient en wat je precies doet. Omdat niet alle apparaten er precies hetzelfde uitzien is het verstandig ook eerst het apparaat dat op je werkvloer hangt, goed te bekijken. Tijdens de BHV training leer je omgaan met een AED door te oefenen in praktijksituaties. Hiervoor wordt een pop gebruikt en worden realistische situaties nagebootst.